Изненада: България не е с най-лошите пътища в Европа


30 Aug 2022

Хърватският сайт viborc.com, който често публикува различни карти с любопитни икономически, културни или политически статистики, този път е готов с карта на най-добрите и най-лошите пътища в Европа. И, о чудо, България не е в дъното на класацията! Дори нещо повече, страната ни изпреварва цели шест европейски държави: Северна Македония, Малта, Румъния, Украйна, Босна и Херцеговина и Молдова. Вероятно много от вас, които някога са пътували в Румъния, Босна или Малта биха се усъмнили в адекватността на изследването. То е базирано на Глобалния доклад за конкурентоспособност на Световния икономически форум, публикуван през 2019 г. Важно е да се отбележи, че информацията в доклада не се базира на конкретни данни за качество на пътната настилка, брой инциденти или нещо подобно, а на отговорите на близо 12 хил. представители на бизнеса в цял свят. Т.е. мненията малко или много са субективни.

Според изследването най-добрите пътища в Европа са в Нидерландия, Швейцария и Австрия, а най-лошите – в Молдова, Босна и Херцеговина, и Украйна. Очевидно данните от 2019 не отчитат моментната ситуация с пътищата в Украйна заради войната.

България е на 34-о място от 40 страни, точно между Сърбия и Северна Македония. Индекса на нашата страна е 3,4. За сравнение този на Молдова е 2,6, а на Нидерландия – 6,4. Макар в картата да не фигурират тези данни, на сайта на създателите й открихме още подробности. Най-лошите пътища в света са в Чад (индекс 1,9), Мавритания (2,0) и Мадагаскар (2,0). Най-добрите пък са в Сингапур (6,5), следван от двете водещи европейски страни – Нидерландия (6,4) и Швейцария (6,3).

Много практичен и интересен!