Поне още десет години няма да има електрическо Bugatti, нито SUV


12 Sep 2022

Bugatti изобщо не планира електромобил до края на това десетилетие, казва не кой да е, а новият шеф на марката – Мате Римац – някакъв пич, който прави електрички.

“Плановете на Bugatti за близките десет години не включват електрически модел” заявява Римац пред Automobilwoche. И добавя, че няма да има и SUV.

 

Въпреки тези добри новини за почитателите на марката с бензин в кръвта, то вече е ясно, че наследникът на Chiron ще включва някакъв тип хибридно задвижване – най-вероятно плъгин хибридно с около 50 км пробег с едно зареждане на батерията. По всичко изглежда, че епохалният 8-литров W16 също ще бъде пенсиониран (Mistral ще бъде последното 16-цилиндрово Bugatti), за да бъде заменен от по-малък мотор – вероятно с 12 или дори само 8 цилиндъра.

Bugatti обаче твърдо ще продължи да прави само луксозни купета и засега не планира SUV, за разлика от “простолюдието” в лицето на “масови” марки като Ferrari, Lamborghini и Rolls-Royce. А дали Bugatti ще предаде добрия стар ДВГ след 2030 година, когато така или иначе всички производители в Европа, ще трябва да преминат към електромобили? Най-вероятно да, засега не изглежда да има друго решение, дори при свръхбързо развитие на синтетичните горива. Така че ако много искате да си купите електрически SUV Bugatti, имате поне десет години, за да събирате от закуски…

 

Първородната Godzilla!