Историческа мисия: Сонда на НАСА се удари в метеорит за да промени орбитата му

  • 2 графики и 2 скрийншота 2 графики и 2 скрийншота

27 Sep 2022

Тази нощ в 02:14 ч. българско време мисията на НАСА „Дарт“ целенасочено се разби в повърхността на астероидната луна Диморф, демонстрирайки за пръв път технологии за защита на Земята от потенциално опасни астероиди!

Материал на Светослав Александров, cosmos.1.bg

Напомням на читателите, че автоматичната междупланетна станция „Дарт“ беше изстреляна през ноември 2021 г. посредством ракета на СпейсЕкс „Фалкън 9“. Отне десет месеца на мисията да достигне до крайната си цел, астероидната система Дидим-Диморф. В тази система астероидът Дидим е с диаметър 780 метра, а неговата луна Диморф – с диаметър 160 метра. В сравнение с тях космическият апарат „Дарт“ е съвсем дребен – около два метра дълъг и 600 килограма тежък. НАСА се надява, че при сблъсъка със скорост 6 km/sec, това е било достатъчно за отклоняването на Диморф от нейната орбита.

Последната снимка на повърхността на Диморф преди загубата на сигнала. Photo credit : NASA

„Динозаврите нямаха космическа програма, за да си помогнат, но ние имаме“, съобщи Кейтрин Калвин, която е учен от НАСА. Преди 66 милиона години астероид с диаметър 10-15 километра се е разбил в Земята, в района на Мексиканския залив, където днес се намира кратерът Чиксулуб. Това довело до измирането на 75% от растенията и животните на нашата планета, в това число на всички динозаври с изключение на птиците (да, птиците представляват оцелели динозаври).

Запис от сблъсъка

Днешното събитие бе наблюдавано от наземни и космически телескопи, в това число от новоизстреляния „Джеймс Уеб“. През следващите дни и седмици астрономите ще се опитат да преценят какви са характеристиките на отклонението. Очакваме скоро да видим и първите снимки от „Ликия“ – италианския микроспътник, който беше освободен няколко дни преди сблъсъка, за да го наблюдава. „Ликия“ не се разби в Диморф, а продължи своето пътешествие в околослънчева орбита и това дава време на учените да свалят всичките снимки от борда му.

Но за цялостната оценка на последствията от колизията ще е необходима нова мисия. Такава вече се планира – мисията на Европейската космическа агенция (ЕКА) „Хера“, която ще бъде изстреляна в края на 2024 година.

 

Много практичен и интересен!