Англичанин похарчи 23 000 лири в тази Жигула (Видео)

  • Галерия от 6 снимки с Lada Cosworth Duratec Street Sleeper Галерия от 6 снимки с Lada Cosworth Duratec Street Sleeper

01 Dec 2022

Не е за вярване, но англичанин похарчи 23 000 лири, за да реставрира и върне към живот ръждясала Жигула, която в Англия някога се е продавала под името Riva 2101. Обърнато по днешния курс излиза, че в популярния в миналото соц модел у нас ВАЗ 2101 са вложени 54 489 лв.

В 30-минутното видео по-долу може да видите детайлната трансформация, която отнема 8 месеца работа, свършена предимно вече и в почивните дни. Визуално британската Жигула изглежда днес в заводско състояние, освен ако не броим сваленото окачване. Промените в интериора също не са много, освен нови седалки и спортен волан. Но голямата и най-скъпа промяна е под капака.

Заводският 1,2-литров двигател с 65 к.с. е заменен с модифициран 2,3-литров Cosworth Duratec, настроен да генерира 238 к.с. Благодарение на него стоквата максимална скорост от 140 км/ч отива в миналото и според Дейв – човекът, отговорен за този проект, неговата Lada Cosworth Duratec Street Sleeper може да развие 240 км/ч. От 0-100 км/ч тя ускорява за 4,5 секунди, като за сравнение фабрично ВАЗ 2101 се справя за 19 секунди.

Освен двигателят е сменена и оригиналната 4-степенна скоростна кутия. На нейно място е монтирана 6-степенна механична трансмисия, взета от третото поколение Mazda MX5, която задвижва задните колела през LSD диференциал.

Дейв купува колата от британски форум за Lada, плащайки за нея 500 лири (1135 лв.). Колата е произведена през 1981 г. и е с десен волан за местния пазар. Състоянието, в която се сдобива с нея, обаче е плачевно. Самият той споделя, че никога преди това не е мислел за подобен проект. Но попада на снимки на тунинговани Лади и решава да се захване с такава кола.

Немалка сума от споменатите по-горе 54 хил. лв. са вложени в ново поръчково окачване, но най-добре хвърлете поглед на видеото.

Първородната Godzilla!