Улично-легален Ford GT вдигна 500 км/ч и стана най-бързата шосейна кола в света! (Видео)


15 Dec 2022

500 км/ч??? По-точно скоростта е 500,1 км/ч, постигната от кола с редовна регистрация и платена застраховка! Да, точно толкова успя да развие този Ford GT на пистата на космическия център „Кенеди“ във Флорида.

Колата може да изглежда като състезателна, но тя е напълно улично-легална. И нейният собственик Джони Бомър редовно я кара из Южна Флорида, води децата си (едно по едно, разбира се) до училище и я ползва за различни задачи, включително и пазаруване. Представете си погледът на хората, когато отидете до супермаркета с кола със закачен парашут на задницата.

Автомобилът е Ford GT от 2006 г., който Джони Бомър купува чисто нов с ясната цел да създаде от него най-бързия уличен автомобил в света и да счупи бариерата от 300 мили в час (482,8 км/ч). Спонсор на проекта става не кой да е, а екипът на Gas Monkey Garage, който и днес подкрепя Бомър в начинанието да чупи рекорди.

Последният рекорд е постигнат на 9 декември на космодрума „Кенеди“. Известният с прозвището BADD GT достига скорост от 500,1 км/ч, което го превръща в най-бързата улично-легална кола в света. За сравнение рекордът на Bugatti Chiron Super Sport 300+ от 2019 г. e 490,4 км/ч.

Рекордната скорост е измерена едновременно с няколко устройства: Racelogic VBox Performance Box Touch, Garmin Ultra 30, FuelTech ECUs и Racepak.

Въпреки безбройните модификации по този Ford GT, той все още има част от заводските си удобства. Като например клитик, електрически пророрци, стерео уредба и пътническа седалка. V8 двигателят е преработен да работи на E85 гориво, като според Джони Бомър в него има още потенциал за допълнителна мощност и по-висока скорост. Мощността му е над 2700 к.с. на колела.

Първородната Godzilla!