Наследникът на Chiron ще е “абсолютно луд” хибрид


18 Dec 2022

Мате Римац, шефът на Bugatti Rimac, официално потвърди, че наследникът на Chiron ще бъде хибрид. В интервю за Auto Express той описва двигателя на новата хиперкола като “абсолютно луда работа”. Той не спира дотук, а твърди, че “никой няма да повярва какво сме направили”.

 

Любопитна подробност е, че Rimac (компания за електромобили, ако сте забравили) е започнала самостоятелно да разработва новия двигател с вътрешно горене за наследника на Chiron и то две години преди сделката с Bugatti официално да беше подписана. Още по-интересно – в Bugatti са имали идея за изцяло електрически SUV, но пичовете от Rimac моментално са я спрели, след като двете компании се сляха, и вместо това са продължили да разработват хибридната хиперкола.

По всяка вероятност славният 16-цилиндров двигател ще отиде в историята. На негово място ще видим нов, вероятно далеч по-малък и ефективен. Наследникът на Chiron няма да използва нито една частица, нито един детайл от съществуващите в момента Bugatti-та. И нито една част, взета от Nevera – наистина изцяло нова хиперкола. Това определено е бил по-скъпият и сложен вариант пред двете марки, които в момента разполагат с двете най-бързи коли на света – бензинова и електрическа. Достатъчно беше да сменят малко дизайна на Nevera и да лепнат емблемата на Bugatti, но можем само да сме благодарни, че са се отказали от лесния път. Във вече общата компания Bugatti ще запази своята по-аристократична и аналогова роля, докато Rimac ще бъде високотехнологичният, изцяло електрически и неразумен братовчед.

В началото на 2022 г. Bugatti обяви, че и последният Chiron е бил платен от клиент, като производството на последните екземпляри продължи и през 2022 г. Очаква се наследникът на модела да дебютира през 2023 г. с първи доставки през 2024 г.

 

Първородната Godzilla!