Това е Profilée, последният Chiron…

  • Галерия с 16 снимки Галерия с 16 снимки

21 Dec 2022

Bugatti е на път да достави последните от планираните 500 екземпляра Chiron. За шестте години производство на хиперколата бяха направени различни модификации: от версията Sport през супер специалните Noire и La Voiture Noire до плашещо бързия Super Sport 300+ и роудстъра Mistral. И на всичкото отгоре се появи Pur Sport – насочено към пистово шофиране Bugatti с по-агресивна аеродинамика и по-ниска максимална скорост. Когато Bugatti пита клиентите си какво друго биха искали като специална серия Chiron, те отговарят – по-семпло изглеждащ Pur Sport.

 

Дизайнерите и инженерите сядат на компютрите и две години по-късно е готов Chiron Profilée – с повече лукс на борда, но по-малко задно крило и по-големи отвори за охлаждане. Окачването е втвърдено спрямо това на Sport, но по-меко от това на Pur Sport, променен е камберът на задните колела, има и специален интериор с кожа, каквато не е използвана до момента в нито един Chiron.

Ускорението до 100 км/ч отнема 2,3 секунди, а 5,5 секунди след старта вече може да се движите с 200 км/ч. Максималната скорост от 350 км/ч на Pur Sport тук е увеличена на 380 км/ч. Епичният 8-литров двигател с четири турбини тук е във версията от Pur Sport – с 1500 к.с., вместо 1600, колкото има при Super Sport. Името е вдъхновено от Bugatti Type 46 и 50 от 30-те години, които се отличават със забележителния си профил.

Първоначално идеята е Profilée да се вмести в бройките, предвидени за Pur Sport, като негова по-изчистена версия, но Pur Sport се оказва толкова търсен, че всички 60 екземпляра, предвидени за двете коли заедно са продадени още във варианти Pur Sport. Така Bugatti остава без възможност да вкара Profilée в производство, защото така би надхвърлил първоначалното си обещание за ексклузивност на Chiron – от всички версии да бъдат произведени не повече от 500 екземпляра.

Така Profilée ще си остане уникат, който Bugatti ще продаде на търг. Вероятно за безбожно висока цена, като се има предвид, че Pur Sport струваше 3,6 млн. долара и от него бяха произведени 60 броя, а това ще бъде последната специална версия на Chiron и тя ще бъде уникат без втори екземпляр. Търгът ще се състои на 1 февруари 2023 г., а постъпленията от него Bugatti ще дари за благотворителност. 

Много практичен и интересен!