Това е единственият в света Mercedes-Benz 300 SEL 6.3 Coupe by Pininfarina. Продава се за 1 млн. евро

  • Галерия с 27 снимки. Галерия с 27 снимки.

31 Dec 2022

Ако сте приели, че всички автомобили с дизайн на Pininfarina са красиви, се сетете за Hyundai Matrix. Този 1970 Mercedes-Benz 300 SEL 6.3 също не е от най-елегантните примери за работа на италианското ателие, но е уникален в буквалния смисъл на думата.

Колата е направена по желание на нидерландски милионер, който пуснал запитване в Щутгарт. Преуспелият индустриалец поискал от Mercedes да му „прекроят“ купе на базата на супер луксозния седан W109, но немците отказали. Затова човекът купил екземпляр от чисто новия тогава модел и го изпратил в Торино при Pininfarina.

Резултатът виждате в на снимките. Кубично купе с междуосие 2865 мм и дължина от 5 метра, задвижвано от легендарния 6,3-литров M100 V8 с 250 к.с. и 500 Нм. Купе, което обаче се оказало по-тежко от изходния седан. Също така в материал на drive.com.au се казва, че италианците не успели да разберат сложната вентилационна система на Behr, в резултат на което в салона прониквали изгорели газове.

На всичкото отгоре поръчителят не харесал визията на колата. Въпреки всички недостатъци обаче, той карал автомобила. Отвътре изглежда приятен, с оригинално Mercedes-Benz табло, комфортни кожени седалки и зелен мокет на пода.

Пробегът в момента на заснемане на униката е 71 875 км, а обявата е на дилъра ibalo.nl. Цената е амбициозна – 999 000 евро или 1,95 млн. лв. Заслужава ли си според вас?

Първородната Godzilla!