Pininfarina Battista също влезе в производство

  • Галерия с 14 снимки Галерия с 14 снимки

13 Jul 2022

С началото на производството на Rimac Nevera се появява още една електрическа суперкола – Pininfarina Battista. Двете идват едновременно, защото италианската машина използва голяма част от техниката и карбоновото шаси на Rimac. Battista идва с 1925 к.с. (1940 при Rimac Nevera) и подобно на Nevera ще бъде произведена в 150 броя.

 

Всеки един екземпляр ще се прави в продължение на десет седмици, като компанията очаква да е готова с по един брой седмично. Задвижващата система идва от завода на Rimac в Хърватия, а дизайнът се прави в ателието на Pininfarina в Камбиано край Торино.

Battista развива 100 км/ч за 2 секунди (подобно на Nevera). Pininfarina държи на света да няма две еднакви Battista, като за целта всеки един екземпляр ще бъде създаден след индивидуална среща със съответния клиент и обсъждане на най-подходящите цветове за каросерията и материали за интериора. Шансът два екземпляра Battista да са напълно еднакви е изключен, като имате предвид, че на клиентите ще бъдат предложени 128 млн. комбинации за материали и цветове в интериора, както и 13,9 квинтилиона (това са много много нули) комбинации за каросерията. За сравнение Rimac предлага 36 цвята за своя модел. 

 

Самият процес на боядисване и лакиране отнема три седмици и се извършва в различни цехове, като между отделните слоеве боя се прави по два дни пауза. След като всичко е готово, колата се настройва финално в продължение на 24 часа.

Ще има също пет специални версии Battista Anniversario, които вече са продадени. Те ще включват още по-изпипан интериор и специални детайли.

Цената от 2,3 млн. евро включва всякакви глезотии, като Battista подлежи на доживотно сервизиране, а клиентите ще могат да се възползват от екип инженери с енциклопедични познания за колата, които ще стигат до всяка точка на планетата до 24 часа след обаждането ви.

Много практичен и интересен!