Някогашен български град е избран за първи тест в Европа на робот-куриер

  • Галерия от 4 снимки с робота на YAPE Mobility Галерия от 4 снимки с робота на YAPE Mobility

11 Jan 2023

Роботът от снимките тук е дело на италианската компания YAPE Mobility. Двуколесната автоматизирана техника съществува от няколко години, като натрупа богат експериментален опит, предимно на няколко международни летища. Новата му работа, отново в изпитателен режим, е като куриер.

Град на Балканите става първият в Европа, в който ще се тестват роботи за доставка. Европейската програма, в която участва и Женевският университет, избра град Трикала в Северозападна Гърция за начало на пилотния проект.

Малкият робот е с размерите на инвалидна количка. Може да носи до 20 кг полезен товар в защитен контейнер, който се отваря само след лицево разпознаване. Батериите му позволяват придвижване до 40 км и максимална скорост от 20 км/ч.

Роботът на YAPE Mobility ще доставя в Трикала вестници, поща и малки пратки, изпратени от местни магазини до клиенти в града. Трикала е бил български по времето на Първата и Втората българска държави, а от 1881 г. е отстъпен от Османската империя на Кралство Гърция след Берлинския договор.

Лукс от Китай!