Електрически камион Volvo FH направи 3000 км курс из Европа


01 Feb 2023

40-тонен камион с полуремарке Volvo FH Electric измина разстоянието от около 3000 км при пътуване между Цюрих, Швейцария, и Валенсия, Испания. Неофициално това е най-дългото разстояние, изминато от електрически тежкотоварен камион в света досега.

Швейцарската логистична компания Krummen Kerzers организира двупосочното пътуване, а зад волана е шофьорът Балинт Шнел. Той взима 20 тона портокали от градина в близост до Валенсия и ги откарва до магазин за хранителни стоки Casa del Mas. Това е първият подобен трип за Шнел, който досега няма опит с електрически превозни средства.

Пътуването отнема една седмица, а най-вероятно с дизелов двигател биха били необходими четири или пет дни. Шнел трябва да се придържа към изискваното време за шофиране и почивка в ЕС и заради това прави около 20 почивки. Нов елемент в пътуването е организирането на маршрута по такъв начин, че тези почивки да съвпадат със спиранията за зареждане. 

Маршрутът все още изобщо не е проектиран за зареждане на електрически тежкотоварни машини и на Шнел му се налага да спира на стандартни обществени станции. „Веднага щом една станция се използва и от други превозни средства, скоростта на зареждане намаляше значително“.

"Рекорд или не, решаващият фактор за нас е фактът, че с това пътуване бяха придобити важни знания за използването на електрически камиони в трафика на дълги разстояния и бяха спестени почти 3 тона CO2", коментира Питър Крумен, съуправляващ директор на Krummen Kerzers.

Лукс от Китай!