Южна Корея глобява Mercedes, BMW и Audi за манипулация на данни за изгорели газове


14 Feb 2023

Южна Корея обяви, че ще глоби Mercedes-Benz, Volkswagen, BMW и Audi чрез своя антитръстов регулатор за заговор за манипулиране на показатели за вредни емисии от дизелови автомобили в страната. Административна организация на ниво министерство ще наложи комбинирана глоба от 42,3 милиарда вона или около 33,48 милиона долара по текущия обменен курс.

Според Automotive News, Корейската комисия за справедлива търговия (KFTC) ще глоби Mercedes с 20,7 милиарда вона, BMW с 15,7 милиарда вона и Audi с 6 милиарда вона. Интересното е, че Volkswagen не получава финансова глоба, тъй като не е спечелил приходи от манипулациите на показания за вредни газове. Организацията казва, че тайното споразумение между немските компании е намалило конкуренцията и е ограничило избора на потребителите, без да навлиза в подробности какво точно е формулирало то.

Mercedes коментира пред Ройтерс, че „няма да плаща глоба“, цитирайки подобно разследване от Европейската комисия, което има същия резултат. Автомобилният производител също така потвърди, че е сътрудничил напълно на KFTC, която формулира и администрира политиките за конкуренция и обмисля, решава и обработва антитръстови дела в Южна Корея.

„Случаят се отнася до същия набор от факти, който е бил предмет на процедурата на Европейската комисия, където Mercedes-Benz е действал като молител за освобождаване от глоба и не е трябвало да плати глоба."

Първородната Godzilla!