Пазарът в България - интересът към дизелите расте, 51 нови електрички през януари


23 Feb 2023

Българският пазар продължава да показва обратни тенденции спрямо този на целия останал Европейски съюз. У нас интересът към чисто нови дизелови автомобили се покачва със 17,9 процента, докато в страните от ЕС той продължава да спада всеки месец, а през януари тази година губи още 1,6 процента от позициите си. Бензиновите коли у нас са със 7,9 процента по-търсени през януари срещу минимален процент ръст за ЕС.

Няма как да не отбележим, че в страните от ЕС дизелът вече играе почти маргинална роля със своя общ дял от едва 15,9 процента, съобщава Дневник. Само преди десетина години нафтовите модели съставляваха над 50 процента от пазара на нови коли, но редица фактори промениха тенденциите в полза на хибридните и електрическите автомобили.

Говорейки за електрички, не можем да пропуснем и данните от България. През януари у нас са били регистрирани само 51 чисто нови електрически автомобили, като технически това представлява ръст от 50 процента спрямо януари 2022 г. Нямаме статистика за регистрираните електромобили втора ръка, но там със сигурност числото е в пъти по-голямо, съдейки основно от темпа, с който се изчерпват позициите на новите регистрационни табели ЕА.

През януари тази година в ЕС са продадени 760 041 леки коли, което е ръст с малко над 11 процента спрямо януари 2022 година. Данните са на ACEA - Асоциацията на производителите на коли в Европа.

Лукс от Китай!