VW избра Канада вместо Източна Европа за новия си завод за батерии


15 Mar 2023

Volkswagen отново реши да заобиколи Източна Европа като локация за свой нов завод. Преди няколко години имаше дискусии в компанията дали следващото поколение VW Passat и Skoda Superb да не се сглобяват в ново съоръжение в Турция или България, но в крайна сметка концерна промени плановете си и тези възможности отпаднаха. Сега подобно нещо се случва и с новия завод на VAG за батерии.

Вчера от фирмата заявиха, че са взели решение да изградят новата фабрика за батерии за електрически автомобили не в Източна Европа, а в Канада. По-точно, заводът ще бъде построен и въведен в експлоатация от PowerCo в Онтарио, като се очаква да започне да функционира през 2027 година.

"Нашата стратегия за Северна Америка е с ключов приоритет в нашият план в 10 точки, който изложихме през миналата година", коментира Оливер Блум, изпълнителен директор на Volkswagen Group. "С това решение за производство на батерии в Канада и съоръжението Scout в Южна Каролина, ние напредваме бързо със стратегията си за Северна Америка".

В основна причина за решението се превръща новата програма на САЩ, която цели да финансира развитието на автомобилната индустрия в Северна Америка. Първите оценки са, че германците ще получат 9,5 - 10,5 милиарда долара под формата на субсидии и заеми.

Лукс от Китай!