Северна Македония стартира строежа на нова магистрала


07 Apr 2023

Северна Македония стартира строежа на нов магистрален участък, който ще свързва Тетово и Гостивар. Отсечката е част от Коридор VIII, за който България успя да постигне включване на проекта в обхвата на новия Европейски транспортен коридор „Западни Балкани – Източно Средиземноморие“.

„Важно е да бъдем подготвени не само с пътищата, но и да обърнем внимание на железопътния транспорт, за да разгърнем целия Коридор VIII“, посочи Красимир Папукчийски, заместник-министърът на транспорта и съобщенията, по време на посещение в Северна Македония. По думите му, за да се осъществят тези намерения, трябва да се увеличи скоростта, за да се намали времето на пътуване между София и Скопие, като по този начин железопътният транспорт ще е конкурентен на автомобилния.

Припомняме, че през август 2022 година агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево – Дупница“. Трасето ще осигури комфортна връзка между Трансевропейски транспортен коридор „Ориент/Източно-Средиземноморски“, по който е трасето на АМ „Струма“, и границата с Република Северна Македония. Участъкът е част от основната ТЕN-Т мрежа. Очаква се магистралата да бъде около 62 км.

Лукс от Китай!