Ако щете вярвайте, но на света има половин милион G-класи

  • Четири снимки на 500-хилядния Mercedes G-клас от Magna Четири снимки на 500-хилядния Mercedes G-клас от Magna

20 Apr 2023

Mercedes произведе точно 500-хилядната G-класа. Или по-скоро Magna я произведе, защото G-класата и преди и сега се прави в Австрия от подизпълнител. Всъщност любопитен детайл е, че 462 броя от 500-те хиляди произведени G-класи са сглобени в Солун за гръцката армия, но това е друга история. 

Юбилейният модел не е стандартна G-класа, а уникален екземпляр, подготвен специално за случая в един-единствен брой. Както виждате, той е вдъхновен от дизайна на старата G-класа от 80-те и по-конкретно пресъздава външността на 280 GE от 1986 г. – епоха, в която буквата “Е” не значеше липса на ДВГ и пълна с батерии кола.

Ретро външността на уникалния екземпляр е подчертана от черна радиаторна решетка, малки решетки на предните фарове, жълти мигачи (актуалните са прозрачни). Стълбата отзад за стигане до покрива е готин детайл от едно време, който очевидно не би могъл да се използва от тази порода хора, които в момента се возят на G-класа.

В интериора е доста по-модерно, но все пак седалките са облечени в ретро тапицерия. Двигателите от 80-те имат около 100-150 коня, но второто поколение G-клас, представено през 2018 и запазило дизайна на оригинала отпреди 44 години, се задвижва от богата двигателна гама с мощност от 258 до 585 к.с. През следващата година ще дебютира и електрическата версия EQG с четири електромотора.

 

Първородната Godzilla!