Технологична компания налива над 200 милиона евро в производство в С. Македония


21 Apr 2023

Глобалният доставчик на електронни компоненти и услуги Yageo Corporation обяви днес, че ще инвестира повече от 200 милиона евро през следващите десет години в Северна Македония, за да разшири дейността си в Европа. Инвестицията включва нови заводи в зоните за технологично индустриално развитие в град Скопие и Щип.

Ръководството на Yageo и директорът на индустриалните паркове в С. Македония Йован Деспотовски подписаха по-рано тази седмица инвестиционния договор. На церемонията в централата на Yageo в Тайпе, министър-председателят на Северна Македония чрез видео приветства фирмата в страната.

Димитър Ковачевски коментира: „Бих искал да изразя своето искрено приветствие и уважение към Yageo, глобална високотехнологична компания, за такава значима инвестиция в Северна Македония. Това е потвърждение за добрите икономически политики, които водим и стабилния инвестиционен климат, който създаваме в страната.“ 

Пиер Чен, основател и председател на Yageo, каза: „Ние поддържаме дългосрочно бизнес партньорство със Северна Македония, тъй като KEMET вече управлява два завода и един център за научноизследователска и развойна дейност там, главно произвеждащи кондензатори за електрически превозни средства. Със стратегическо географско положение, стабилна парична и благоприятна данъчна среда и висококвалифицирана работна сила с конкурентни разходи за труд, Северна Македония е идеалното място за Yageo Group да продължи да разширява своя бизнес мащаб в Европа.“

Инвестицията на Yageo е от 205 милиона евро в Северна Македония, която е най-голямата инвестиция на зелено от независимостта на страната. Предвижда се разкриването на над 3900 нови работни места. 

Лукс от Китай!