Това е Dodge Viper! И току-що някой потроши огромна сума за него

  • Галерия от 6 снимки с модифицирания Dodge Viper с каросерия от Charger Галерия от 6 снимки с модифицирания Dodge Viper с каросерия от Charger

14 Jun 2023

Очите ви виждат брутален черен Dodge Charger от 1969 г., но всъщност колата от снимките тук и клиповете по-долу е Dodge Viper GTS от 2001 г. Това, което се е случило с нея е насадена каросерия от Charger ’69. Всичко под бодито, като шаси, двигател, скорости и интериор е от оригиналния Viper. Резултатът обаче е свиреп. Или не ви допада подобна идея?

Модифицираният Dodge бе продаден преди няколко дни на търг, като за него бе платена огромна сума пари. Говорим за 250 000 долара (453 хил. лв.). Но Далай Лама или пък беше Марк Аврелий го е казал навремето: „кеф цена няма“.

Причината да се стигне до този неочакван хибрид е катастрофа от 2004 г. Тогава Viper-ът е ударен в задната част и е счупил ходовата част. Не е ясно кога точно е станала трансформацията, но цената надвишава тази на който и да е Viper GTS от поколението SRII, продаван в момента.

Под предния капак намираме 8,0-литров V10 двигател, съчетан с 6-степенна ръчна скоростна кутия. Изпускателната система е къстъм, но заводските характеристики на задвижването са запазени: 456 к.с. при 5200 об/мин и 664 Нм максимален въртящ момент при 3700 об/мин.

Когато излиза през 1996 г. Dodge Viper GTS е първият Viper с въздушни възглавници, климатик, електрически прозорци и централно заключване в базовото оборудване. Този тук е от 2001 г. и също има тези напълно достатъчни благини.

След катастрофата от 2004-та Viper-ът получава нови оригинални уреди, а километражът показва в момента 15 000 мили ( 24 хил. км). Така че истинският пробег е неизвестен.

Подобно на истински Charger от 69-та фаровете са с вакуумно отваряне. На една от решетките е сложено трибуквеното съкращение SRT, идващо от Street and Racing Technology и намиращо отражение в модели на Dodge, Jeep и Chrysler. Но тук надписът просто завършва лъжливия ефект, че виждаме Charger, който обаче в онези години няма SRT вариант.

Лукс от Китай!