Lada Iskra ще бъде наследникът на Granta

  • Изображение: Kolesa.ru Изображение: Kolesa.ru

16 Jun 2023

Президентът на АвтоВАЗ Максим Соколов анонсира появата на нов бюджетен модел - Lada Iskra. Той ще дебютира в края на 2024 г. и ще замени Granta, който е планиран да бъде свален от поточните линии малко по-късно. Вече са известни някои подробности за новия продукт, като на първо място идва информацията, че това няма да бъде просто един модел, а цяло семейство автомобили, което ще включва седан, комби и повдигнато комби.

Lada Iskra ще бъде базирана на френската платформа C-MFB, като ще бъде оборудвана не само с механична, но и с автоматична скоростна кутия. Съобщава се, че версията с автоматик все още не е готова, но АвтоВАЗ работи по нея.

Според Максим Соколов работата по проекта върви по график. Предвижда се серийната версия на модела да бъде показана след година и половина. Известно време Iskra ще се произвежда успоредно с Granta, но в крайна сметка по-старият модел ще слезе от поточните линии. 

„Това е нова стъпка, първото семейство автомобили, произведени на нов етап от живота на АвтоВАЗ. Това е такава, да кажем, привлекателна атракция за пазара - прелетяла е искра, а вие сте във възторг от нея, наблюдавайки нейния полет," Максим Соколов поетично обяснява концепцията зад новия модел. 

Още по-интересен е фактът, че АвтоВАЗ възнамерява да ангажира затворници за служители в своя завод. Причината е недостиг на работна ръка, както и увеличен капацитет на производство.

„В момента се разработва подбора на кандидати“, се казва в съобщение на Федералната служба за изпълнение на наказанията за Самарска област, цитирано от Automedia. Компанията има нужда от 19 вида специалисти, по-специално за механични монтажни работи, оператори на металообработващо оборудване, ковачи-перфоратори и бояджии. 

Лукс от Китай!