Mazda регистрира 6 патента за ванкелов двигател в Япония


16 Jul 2023

В един и същи ден Mazda подаде 6 патента за ванкелов двигател в Японското патентно ведомство. Новият роторен трябва да се използва като удължаващ пробега на хибридната система на Mazda MX-30 R-EV.

Но от патентите може да се извади и друго предположение. Един от двигателите е с два ротора и по-голям работен обем, който може самостоятелно да задвижва автомобил. Според американски медии по този начин се отваря вратата за ново поколение спортни автомобили Mazda с ванкелов двигател.

Половината от патентите са свързани с формата на роторите. Идеята на Mazda е „да се подобри горивната ефективност на роторния двигател“. Както знаете японската марка спира производството на този тип мотор през 2012 г., вграждан дотогава в Mazda RX-8.

Останалите три патента се отнасят за всмукателната и изпускателната системи. Идеята е обработените газове да се охлаждат и използват за допълнително нагнетяване на горивната смес като при конвенционалните бутални двигатели с турбо.

В началото на тази година Mazda подаде патент за роторен двигател, комбиниран с три електродвигателя, а през миналата година компанията също има патент за хибриден ванкелов мотор и задно предаване.

Остава да видим дали всички тези усилия в крайна сметка ще достигнат серийно производство и двигателят, създаден от Феликс Ванкел, ще бъде възроден.

Лукс от Китай!