Обновеният VW ID.3 дебютира в България със стартова цена от 83 402 лв. с ДДС

  • 6 снимки 6 снимки

28 Jul 2023

В Ботаническата градина на БАН в София, пред журналисти и автомобилни експерти, официално бе представен обновеният първи модел от ID. семейството на Volkswagen - ID.3. "3 години след представянето на ID.3 през 2019, имаме удоволствието днес да покажем наследника на най-компактния ни електромобил. Дизайнът е по-зрял, по-цветен, качеството на материалите в интериора е осезаемо и впечатлява с иновация и устойчиви решения. Благодарение на новия софтуер, системата е по-производителна и по-ефективна“, каза пред медиите бранд мениджърът на Volkswagen Нестор Несторов.

При новия ID.3 дизайнерските екипи са си поставили за цел да използват възможно най-много от екстериорния цвят. Предният капак вече изглежда по-дълъг вследствие на отстраняването на черната лента под челното стъкло и добавянето на вдлъбнатини в страничните панели, които издължават визуално предницата. Интелигентните решения подобряват аеродинамиката В допълнение, оптимизираните и разширени въздухозаборници отпред придават на ID.3 мускулест и спортен външен вид.

ID.3 постига отличен коефициент на съпротивление от 0,263. Най-важният фактор за това е каросерията със стръмни наклонени А-колони, плавна линия на покрива и изтеглени С-колони. Различните решения за отделните детайли също подобряват аеродинамиката. Те включват електрически задвижваната щора на радиатора в предния край на автомобила. Той се отваря само когато силовите агрегати имат нужда от охлаждане. Щората обикновено остава затворена, така че вятърът да може да преминава възможно най-лесно през предния капак. Плоският дизайн на джантите означава, че те също са оптимизирани за въздушен поток с минимални загуби на съпротивление.

Интериорът на новия ID.3 съчетава модерен дизайн и екологични материи. Прецизните шевове в контрастен цвят придават по-изискано излъчване, а в облицовките на  вратите и тапицериите на седалките стилистите на Volkswagen са използвали микрофибърната материя Artvelours Eco, в чиито състав влиза 71% рециклиран материал, добит от пластмасови отпадъци, употребени и изхвърлени поне веднъж. По отношение на своя външен вид, усещане на допир и издръжливост, Artvelours Eco не отстъпват по нищо на конвенционалните материи от първични суровини.

Електрическият задвижващ мотор в ID.3 е разположен отзад и осигурява мощност от 204 к.с. и въртящ момент от 310 Нм. Задвижването на задните колела, което вече се доказа в първото поколение, осигурява пъргаво управление и добро сцепление, като същевременно позволява малък диаметър на завиване от само 10,3 метра. Автомобилът се задвижва от синхронен двигател (PSM), който предлага ефективност доста над 90% в почти всички ситуации на шофиране. Електрическият мотор е разположен над задната ос и въртящият  момент се предава към двустепенна, едноскоростна скоростна кутия, включително диференциал.

Новият ID.3 се предлага с два различни размера на батерията: 58 и 77 кВтч. Със своите 77 кВтч, голямата батерия осигурява на ID.3 Pro S пробег до 546 километра по WLTP. В ID.3 Pro с батерия от 58 кВтч, пробегът е до 426 километра по WLTP.

Цените вече са обявени и всеки желаещ, може да конфигурира своя нов ID.3 в шоурумите на Volkswagen в цялата страна. Стартовата цена на компактния електромобил е 83 402 лв. с ДДС и индикативния срок за доставка към днешна дата е 4 месеца.

Лукс от Китай!