VW ID.3 GTX e духовният наследник на Golf GTI с до 326 к.с.

  • 8 снимки с новия ID.3 GTX 8 снимки с новия ID.3 GTX

14 Mar 2024

Спортните хечове са нещо като запазена марка на Volkswagen още от дебюта на Golf GTI от първо поколение през март 1975 г. Годината сега обаче е 2024, а автомобилната индустрия е съвсем различна. Затова и бързите хечове от Волфсбург имат съвсем различна форма и име.

Volkswagen отбелязва световната премиера на спортния ID.3 GTX – новият флагман в гамата на първия електрически VW, изграден на специална платформа за електромобили. Версиите ще бъдат две - стандартна с 286 к.с. (същия електромотор като при ID.7 и обновените ID.4 и ID.5) и по-мощна с 326 к.с. Вторият е оборудван с най-мощния тягов електродвигател в сериен модел на Volkswagen до момента.

И при двете GTX версии мощта на задвижването се предава плавно и ефективно към колелата на задния мост, като специфичната за ID.3 конструкция на каросерията и ходовата част предлага значителни предимства по отношение на стабилността и динамиката на пътя. Разположената точно в центъра на подовата платформа тип „сандвич” нова акумулаторна батерия с нетен капацитет 79 кВтч осигурява нисък център на тежестта и идеално разпределение на теглото между предния и задния мост.

Новото задвижване ускорява ID.3 от място до 100 км/ч с за време от едва 6,0 секунди при GTX и 5,6 секунди при версията GTX Performance (това са прогнозни стойности, казва VW). Максималната скорост и при двете версии е електронно ограничена съответно до 180 км/ч и 200 км/ч.

Както споменахме, тяговите електродвигатели се захранват от нова литиево-йонна акумулаторна батерия с нетен капацитет 79 кВтч, която може да ползва правотокови (DC) бързозарядни станции с мощност до 175 кВт. При тази мощност възстановяването на нивото на заряд на батерията от 10 процента до 80 процента отнема около 26 минути. Очаква се комбинираният автономен пробег на ID.3 GTX според изискванията на WLTP да възлезе на около 600 километра (отново, прогнозна стойност).

Едновременно с ID.3 GTX, Volkswagen представи и най-мощното си серийно комби.

Лукс от Китай!