100 нови електрически автомобила за споделената услуга Spark в България

  • 6 снимки 6 снимки

03 Aug 2023

Услугата за споделена мобилност Spark разширява автопарка си в България със 100 нови автомобила, закупени от „София Франс Ауто“ (SFA). 50 от тях са Peugeot e-208 и 50 - Opel Corsa Electric, като доставката и въвеждането им в Spark ще се осъществява поетапно. С тази сделка общият размер на автопарка на Spark в България достига над 750 напълно електрически автомобила. 

Двата електрически модела, които ще внесат лятно настроение по улиците, бяха представени на специално събитие днес в столичния търговски център The Mall, където се намира и най-големият хъб от станции за бързо и супер бързо зареждане на електромобили в страната – над 20 зарядни точки с мощност до 180 kW. 

„Радваме се, че за втори път в рамките на няколко месеца можем да обявим увеличение на автопарка си и то отново в значителни размери. С тези два нови модела можем да отговорим както на нарастващото потребителско търсене в София и Пловдив, така и на повишения интерес за корпоративно ползване на услугата Spark от страна на компании, които търсят възможности за ефективно увеличение на служебния автопарк с електрически автомобили, подобряване на транспорта от и до офиса, както и социални стимули за служителите“ – коментира Димитър Стоянов, изпълнителен директор на Spark за България.

Ключово предимство за избора на Peugeot e-208 и Opel Corsa Electric е, че са представители на по-новото поколение електромобилност. За него е характерно по-висок клас на оборудване, повече системи за сигурност и за подпомагане на управлението, и възможен пробег от над 300 км, като колата поддържа възможност за зареждане с до 100 кВ и отнема около 30 минути да се зареди напълно на бързозарядни станции с такъв капацитет.

Spark е услуга, която позволява наем на електрически автомобил през мобилно приложение, както краткосрочно – за няколко минути или часа, така и за дни, седмици и дори месеци чрез дългосрочни пакети. Калкулирането на стойността за услугата е на база време и изминати километри, а наемането и освобождаването на колите се извършва през мобилното приложение и във всяка точка в рамките на обособените Spark зони в София и Пловдив, които покриват по-големите части и на двата града.

Лукс от Китай!