Fisker представи пикапа Alaska и три прототипа

  • Галерия с 11 снимки Галерия с 11 снимки

04 Aug 2023

Fisker започна доставките на Ocean преди няколко месеца, а сега представи накуп цели четири нови модела. От тях единствено пикапът Alaska изглежда близо до серийно производство, докато всички останали са малко или повече футуристични прототипи.

Alaska е поредният електрически пикап на американския пазар, който има тежката задача да се конкурира с Tesla Cybertruck, Rivian R1T, Ford F-150 Lightning и компания. Интересното за нас в Европа е, че колата ще се прави на Стария континент (от Magna Steyr в Австрия) и ще се продава на някои пазари в Западна Европа.

Пробегът с едно зареждане на сложната литиево-никел-манган-кобалтова батерия е 550 км, товарното пространство се удължава при нужда, а платформата е същата като на току-що влезлия в производство Ocean. Очаква се производството на Alaska да започне през 2024 г. Началната цена в Щатите ще бъде около 45 хил. долара.

Fisker Pear

Това е по-малък модел, конкурент на Ioniq 5 и Model Y. Fisker се цели в базова цена от 30 хил. долара. Ключов ще е супер технологичният интериор, с който компанията се надява да привлече младите. Смелите прогнози предвиждат Pear да се произвежда в около 1 млн. екземпляра годишно в различни заводи в Щатите, Европа, Китай и Индия.

Fisker Ronin

Спортният модел на американската компания ще предлага над 1000 к.с., ускорение до 100 км/ч в рамките на около две секунди и сгъваем карбонов покрив. Ще се задвижва от нов тип батерия, която ще осигурява пробег от 1000 км. Звучи прекалено хубаво, за да е истина.

Fisker Force E

Офроуд версия на модела Ocean, единственият, произвеждан от Fisker в момента. 33-инчовите гуми са готини, идеята за електрически всъдеход за тежки условия също не е лоша, а най-хубавото е, че Force E вероятно ще се произвежда още през 2024 г.

Лукс от Китай!