Fisker обяви фалит


19 Jun 2024

Соченият за конкурент на Tesla производител на електромобили Fisker обяви фалит. Стъпката не е изненадваща, след като базираната в Калифорния компания от месеци преговаря за спасяването си с различни производители, сред които беше и Nissan.

Явно преговорите са приключили с неуспех, след като тази седмица Fisker е обявил пред съда в Калифорния искане за защита от кредиторите и изработване на план за погасяване на дългове на стойност до 500 милиона долара.

В момента на обявяване на банкрут Fisker има само един модел – кросоувърът Ocean. По-малкият Pear така и не стигна до производство. През 2023 г. компанията е произвела около 10 хил. екземпляра Ocean и е доставила на клиенти около 4700 от тях.

Концернът се сблъска с производствени и технически проблеми и е първият от по-известните производители на електромобили, които обявяват фалит в ситуация, в която главоломният ръст в търсенето на електромобили постепенно се охлажда.

Според някои анализатори може да се очаква и други производители на електромобили да фалират, но като цяло интересът към този тип задвижване ще расте, макар и с много по-ниски темпове.

 

Много по-добра от предишната?