NASA изгуби и после възстанови връзка с Voyager 2


06 Aug 2023

След като погрешна команда, изпратена към сондата Voyager 2 на 21 юли тази година, доведе до загуба на връзка със сондата, сега NASA успя да си върне контакта с един от най-отдалечените от Земята човешки апарати. Voyager 2, единствената сонда, прелетяла над Уран и Нептун, в момента е на 20 млрд. км от Земята. Сигналите до сондата пътуват 18 часа в едната посока.

В края на юли погрешна команда насочва антената на Voyager 2 с два градуса встрани, вследствие на което NASA губи контакт с апарата, изстрелян през 1977 г. За щастие след сложна операция, изискваща мобилизация на антени в партньорски страни по целия свят, NASA тази седмица обяви, че е успяла да засече сигнал от Voyager 2. Веднага към сондата е изпратен сигнал за преориентиране на антената. 36 часа по-късно (по 18 часа в посока) екипът на NASA е получил потвърждение, че Voyager 2 вече праща сигнали точно към нас.

 

Очаква се апаратът да има енергия да изпраща сигнали към Земята още поне две години – близо половин век след изстрелването си на 20 август 1977 г. и много години, след като е изпълнил мисията си да изследва газовите гиганти Уран и Нептун. Системите на борда на Voyager 2 се задвижват от нещо, което се нарича радиоизотопни термоелектрически генератори – три на брой. Нямаме идея какво правят, но 46 години след изстрелването те все още осигуряват известна енергия на борда, което звучи убедително в епоха, в която спорим дали ДВГ или батериите са по-добри за дълъг път… Дори и след като тази енергия изчезне напълно и загубим връзка с апарата (вероятно някъде около 2025-26 г.), Voyager 2 ще продължи пътуването си в космоса.

Той напусна Слънчевата система и през 2018 г. навлезе в междузвездното пространство. Ще му трябват хиляди години, за да излезе от гравитационното поле на Слънцето. Voyager 2 ще пътува близо 20 хил. години, докато стигне Облака на Оорт – облак от комети, обгръщащ Слънцето на близо една светлинна година от нашата звезда. Едва тогава гравитационното влияние на други звезди ще започне да привлича апарата по-силно от това на Слънцето. След близо 40 хил. години Voyager 2 би следвало да премине на 1,7 светлинни години от звездата Ross 248, а след 296 хил. години – на 4,3 светлинни години от най-ярката звезда на нощното ни небе – Сириус. Само сондата близнак Voyager 1 е по-далече от Земята в момента – на 24 млрд. км. Апаратът Pioneer 10 също е на подобно внушително разстояние – около 20 млрд. км, но в почти противоположната посока.

 

Лукс от Китай!