RZ е тук! Първият електрически Lexus вече е в България

  • Галерия с десет снимки Галерия с десет снимки

08 Aug 2023

Lexus ще спре да продава коли с ДВГ от 2030 г. и първият изцяло електрически модел на компанията вече е в България. RZ, луксозният братовчед на Toyota bZ4x и Subaru Solterra идва с повече мощност и много повече лукс.

Първият Lexus с изцяло закрита предна решетка се задвижва от 313 к.с. – 204 на предния и 109 на задния мост, комбинирани с 435 Нм. RZ стъпва на платформата e-TNGA и е първият модел на марката, който идва с новото двойно предаване Direct4. То може да прехвърли до 100% от въртящия момент към който и да е от двата моста. Ускорението до 100 км/ч се случва за 5,6 секунди, но максималната скорост е ограничена до сравнително скромните 160 км/ч. Така или иначе това са 20 км/ч над законово разрешените в страната. 71-киловатчасовата батерия трябва да е достатъчна за 450 км преди да се наложи презареждане.

 

RZ е дълъг 4,81 метра, междуосието е 2,85 м, а изборът на колела започва от стандартните 18-ки и стига до внушителни 20-ки. 

Интериорът е подчинен на философията Tazuna, което включва голям 14-инчов сензорен екран. Опционалният изрязан волан (тип yoke) е опция, която вероятно ще предизвика сериозен интерес на нашия пазар. Опционалният панорамен покрив със затъмняване за първи път се предлага в който и да е Lexus и може напълно да скрие слънцето без необходимостта от щора или друга физическа преграда. Стандартният климатик пък е допълнен от нова технология за лъчисто управление в зоната на коленете на пътниците на предните две седалки. Това осигурява усещане, сякаш сте завити с топло одеало, обобщава Lexus.

Оборудването за сигурност разчита на третото поколение система за сигурност на Lexus Safety System+, а това включва динамичен радарен круиз контрол, система за предотвратяване на сблъсъка и система, която не позволява отварянето на вратата, в случай че в тясна близост идва кола, мотор или колело. Навигационната система използва функция за постоянно активиране, т.е. винаги следи в реално време за задръствания и инциденти, а освен през волана или сензорния екран, повечето функции могат да се управляват и с гласови команди.

 

RZ 450e (всъщност няма други версии, но на по-късен етап може би ще се появи и базов модел с 218 к.с., колкото има Toyota bZ4x) започва с цена от 158 900 лв. Тази цена включва шест години безплатно техническо обслужване и 10-годишна удължена гаранция. 

 

Лукс от Китай!