Продава се болидът на Михаел Шумахер от сезон 2002

  • Галерия с 36 снимки. Галерия с 36 снимки.

13 Aug 2023

Спомняте ли си продажбата на Ferrari F2003 F1? Болидът на Шуми, който през ноември миналата година смени собственика си за 14,8 млн. долара? Ако не помните може да кликнете на снимката долу за материала на Ради, след като прочетете този.

Сега на търг излиза „аварийната“ кола F2001b. Защо аварийна? Защото след доминация през сезон 2001, тимът се сблъсква с проблем за 2002-ра: дебютът на новия автомобил е забавен заради проблеми в скоростната кутия. Решението? Ferrari вземат стария болид, забождат му някои части от новия и отиват на първия старт в Мелбърн.

„Хибридът“ се оказва, освен надежден, и бърз. Въпреки ниските очаквания на тима, Михаел Шумахер дава най-добро време в трите квалификации и печели състезанието. Две седмици по-късно, в Малайзия, шуми се класира за старт от първа позиция, 150-ият пол позишън за Ferrari. След сблъсък в първата обиколка Шуми изпада до 21-во място, но в хода на състезанието успява да навакса и дори да се качи на подиума.

Това е и последната служебна поява на колата. В последствие е продадена на търг на швейцарски колекционер, а през 2011 сменя собственика си със сегашния. Който ще се раздели с нея в хода на търга на RM Sotheby’s на 16-19 август. За каква сума обаче предстои да разберем. 

Лукс от Китай!