Обновената Tesla Model 3 има по-свеж дизайн и пробег до 629 километра


01 Sep 2023

След шест години на пазара и хитови продажби в размер на два милиона бройки в световен мащаб, Tesla обнови Model 3 с естетически подобрения и по-голям пробег. Фейслифт моделът, който носи вътрешно кодово име Project Highland, демонстрира преработена предна маска и нов интериор. Tesla казва, че е подобрила аеродинамиката на автомобила, за да извлече по-голям пробег и да намали съпротивлението и шума от вятъра. Засега са ясни данните само за европейската спецификация на модела, който ще продължи да се предлага със задно или двойно предаване.

Предницата е по-остра от преди с по-изчистени линии, нова форма на фаровете и нови LED дневни светлини. Страничният силует остава идентичен с преди, докато задната част включва по-изразителни C-образни светлини, като името Tesla вече е изписано между светлините, замествайки логото на марката. Дизайнът на колелата с много спици също е нов. Марката добавя два нови цвята, Ultra Red и Stealth Grey.

Пробегът по WLTP за актуализирания Model 3 със задно задвижване с 18-цолови джанти е 554 километра, докато вариантът LR вече предлага 678 км по каталог. Това е приблизително 11 до 12 процента увеличение на обхвата по WLTP спрямо Model 3 преди фейслифта.

С опционалните 19-инчови "Nova" джанти, Model 3 RWD ще измине 513 км с едно зареждане, докато версията LR би трябвало да достигне 629 км пробег. Мощността изглежда е останала същата като преди с ускорение от 0 до 100 км/ч за 6,1 секунди при RWD модела и 4,4 секунди при двумоторната версия. Новата версия със задно задвижване (19-инчови джанти) консумира 13,2 киловатчаса на всеки 100 км в европейския тестов цикъл, докато LR използва 14,0 кВч за същото разстояние.

В интериора на Tesla Model 3 фейслифт, снимки на който към момента не са налични, откриваме познатия 15,4-инчов централен екран, който сега има по-тънки рамки за по-голяма използваема площ на екрана. Има и нов 8,0-инчов заден дисплей с интегриран контрол на климатика и инфоразвлекателната система. 

Клиентите на модела LR вече ще се наслаждават на музика от 17 високоговорителя, три повече от преди, с два субуфера и два усилвателя. RWD версията ще получи девет високоговорителя, един субуфер и един усилвател. Tesla също казва, че е поставила и по-добър микрофон за подобряване на качеството на разговорите по телефона.

Доставките на обновения Model 3 ще започнат в края на октомври в Европа и Близкия изток. Очакваме скоро Tesla да обяви подробности за северноамериканския модел и неговата наличност.

Лукс от Китай!