Включиха дядо на 98 години в програмата за деца „Млад шофьор“

  • Галерия от 5 снимки с 98-годишния Дон Мичъл и програмата Галерия от 5 снимки с 98-годишния Дон Мичъл и програмата "Млад шофьор"

12 Sep 2023

Героят от тази история е Дон Мичъл. Той е на 98 години и в момента живее в дом за възрастни хора в Бевърли, Великобритания. Преди четири години му е изтекла шофьорската книжка и той с тъга я е върнал в полицията. Но сега отново е зад волана и се е записал в програмата „Млад шофьор“, където кара Corsa в компанията на инструктор.

Въпреки че ходи с проходилка дядо Мичъл иска отново да кара законно кола. За последно е шофирал именно, когато е бил на 94 години. Но споделя, че е бил с разбито сърце, когато е върнал свидетелството си за управление на МПС. Направил го е от съображение за безопасност.

Програмата „Млад шофьор“ е специално разработена за деца, които разбираемо нямат законното право да шофират. Но участието в нея не е обвързано с възрастово ограничение. Тя дава възможност на записалите се деца да шофират, да сменят скорости, да спират, да преминават през кръстовища и кръгови движение, както и да паркират. По този начин натрупват ценен опит преди да се запишат на стандартен шофьорски курс, когато навършат допустимата възраст.

Във Великобритания може да вземете шофьорска книжка, когато сте навършили 17 години. Дон Мичъл отдавна е минал покрай този период и в момента е най-възрастният ученик в програмата „Млад шофьор“.

Въпросната програма съществува от 14 години и досега курсистите са преминали през 1,3 милиона урока. Проучване показва, че тези млади шофьори имат много по-малко нарушения, когато се включат в истинския трафик с редовна шофьорска книжка.

Лукс от Китай!