Полицията не винаги ще отнема коли от пияни водачи, може само да ги запечатва…


14 Sep 2023

Малко повече от месец след промените в Наказателния кодекс, с които беше разрешено отнемането на колите на водачи, шофиращи под въздействието на алкохол или наркотици, главният прокурор даде методически оказания на прокурорите как да действат в делата. Това става след стотици отнети коли и все още нито едно съдебно решение, което да позволява това отнемане. Както знаете, закъснение има и при кръвните проби, като в някои случаи то е повече от четири месеца.

В методическите указания на Борислав Сарафов (вижте документа тук!) се посочва, че изземването на автомобила не е задължително. Вместо това той трябва да бъде щателно огледан, заснет и описан в протокол. Може да се запечата и да се посочи място на съхранението му. При това положение колата отново не може да се използва, а се приобщава като веществено доказателство. Едновременно с това може да се приложи и административна мярка – да се свалят номерата – за да е сигурно, че автомобилът няма да бъде използван.  Когато колата е била иззета, но не е собственост на обвинения, незабавно след запорирането ѝ и след приключването на оценителната експертиза, ще може да бъде върната на собственика.

При тежки катастрофи, обаче, когато има ранен или загинал, колата задължително ще се иззема още в началото на разследването.

 

Първото Revuelto в България!