Rolls-Royce гостува на София

  • Галерия с 37 снимки. Галерия с 37 снимки.

09 Oct 2023

Phantom e впечатляващ. Изглежда величествен дори и на снимки, но срещата с автомобила на живо е… интересно преживяване. Излъчва аристократизъм, чудиш се къде да гледаш, какво да докоснеш и как.

А когато до него са паркирани още три чисто нови Rolls-a, ситуацията е още по-специална. Black Badge Ghost, лимитираният в 12 броя Ghost Amber Roads и първият SUV на марката, огромния Cullinan, също в Black Badge’ изпълнение. 

Какво е Black Badge? Нещо като по-мощни и спортни версии на моделите, макар че „спортни“ някак си не подхожда на големия мащаб на тези автомобили. При BB имате по 600 к.с. и 900 Нм в сравнение с 571 коня и 850 Нм при „обикновените“ Ghost и Cullinan. И, както издава името, тези коли са с черни емблеми, черни „статуетки“ Spirit of Ecstasy, черни решетки и рамки около стъклата.

Черната решетка не можеше да се поръча за Phantom, но след лекия фейслифт вече е налична в огромния каталог с опции. Също новост е, че тя може да свети, аналогично на тенденцията при големите модели на BMW. Други ъпдейти по леко пипната 8-ма генерация на легендарния модел са фаровете, вече със „звездички“, които напомнят на опционалния Starburst таван вътре. А, има и нови джанти, 22-ки, жестоки, с плътни и полирани „лица“.

Сещате ли се за Starburst тавана? Онзи с десетките или по-скоро стотици фиброоптични влакна, които светят, като звезди. Клиентите могат да си поръчат дори съзвездието отговарящо на зодиакалния им знак. При Rolls-Royce изразът „Съжаляваме сър, не е възможно“ на практика не съществува.

И въпреки по-широката от всякога моделна гама и рекордните продажби, обемите на марката остават относително бутикови. През 2022 г. RR е реализирал 6021, рекорден брой в историята си, като за сравнение през 2009 г. резултатите са били около 1000 автомобила.

А каква бе целта на събитието снощи? Близка среща с моделите, които са у нас и с цел тестово каране. Да, M Car Sofia, които са официален сервиз на марката, организира пробни шофирания за избрани. За радост на екипа ни и ние сме сред тях, така че очаквайте скоро и „пълнометражно“ видео за новия Phantom.

Лукс от Китай!