В Норвегия все още дизелите са много повече от електричките


03 Apr 2024

Наскоро писахме за съотношението между електрически и конвенционални автомобили с ДВГ у нас: 13 хил. електрически в сравнение с 3 млн. с ДВГ – това прави по-малко от 0,5% от всички коли в страната. 

Решихме да проверим как се справя и пазарът с най-добри продажби на електромобили – Норвегия. Скандинавската страна от години е водеща в Европа и света по продажби на нови електромобили – около 90% от продажбите са на електрички. Това не е особено учудващо, като се има предвид, че от 2025 г. в Норвегия няма да може да се купи кола с ДВГ.

Въпреки това все още по пътищата на страната електрическите коли са по-малко от бензиновите и много по-малко от дизеловите. Електричките са малко над 700 хил., бензиновите – 776 хил., а дизеловите – 1,068 млн. Данните са на Норвежката шосейна администрация. Според нейните прогнози до края на годината електромобилите ще изпреварят по брой бензиновите, а до няколко години – и дизеловите. В страната всяка година се продават по около 120 хил. нови коли, като от 2025 те ще са само електрически.

Общият брой на колите в Норвегия е около 3 млн., така че електричките съставляват около 25% от този брой.

 

Лукс от Китай!