Ferrari 499P Modificata е победителят от Льо Ман, но за ненормално богати клиенти

  • Галерия с осем снимки Галерия с осем снимки

30 Oct 2023

Скудерия Ferrari представи поредното си ново конче – 499P Modificata – колата, спечелила “24-те часа на Льо Ман” тази година вече може да се поръча от клиенти. Идеята е платежоспособни дами и джентълмени да могат да карат истински състезателни модели на Ferrari на писта. Програмата се казва Sport Prototipi Clienti и ще дава достъп до писти като “Сузука” и “Нюрбургринг”, като първите щастливи клиенти милионери ще бъдат допуснати до състезателните кончета през 2024 г.

Забавното е, че освободени от тежките ограничения на “Льо Ман”, инженерите на Ferrari са направили колата по-бърза, отколкото в реалното 24-часово състезание. 3-литровият туин турбо V6 е запазен непроменен, но електромоторът на предните колела е получил допинг. Вместо да се включва само при скорости над 190 км/ч (както е в състезанието), електромоторът влиза в играта още от потеглянето.

Пълната системна мощност е 707 к.с., но при изпреварване може да натиснете бутона Push to Pass и ще имате на разположение 870 к.с. Електрическата система е 800-волтова, взета назаем от Формула 1, а промените в интериора са ограничени до по-широката седалка (спрямо задните части на клиента, разбира се) спрямо тази в състезателната версия. Монтирани са и нови гуми Pirelli, които загряват по-бързо от състезателните Michelin на льоманското чудовище.

Не знаем колко екземпляра ще бъдат произведени, но цената на всеки един ще бъде 5,1 млн. евро. В тази сума са включени две години участия в програмата Sport Prototipi Clienti, както и пълна поддръжка на домашното ви състезателно Ferrari.

 

Лукс от Китай!