Новото MINI Countryman се качи на поточната линия


14 Nov 2023

Със старта на производството на MINI Countryman, заводът на BMW Group в Лайпциг празнува няколко премиери и важни събития: за първи път модел на MINI се произвежда в Германия и заедно с моделите BMW Серия 1 и 2 се сглобява на една и съща производствена линия с различни видове задвижване - двигател с вътрешно горене, plug-in хибрид и напълно електрически.

Big Love е мотото на марката MINI. Това важи и за завода в Саксония: Leipzig loves MINI и MINI loves Leipzig. Стартът на производството на MINI Countryman беше отбелязан със специално събитие в монтажната зала, на което присъства производствения директор на BMW AG Милан Неделкович, министър-председателя на Саксония Михаел Кречмер, шефа на марката MINI Щефани Вурст, кмета и заместник по икономиката, труда и дигиталните въпроси на град Лайпциг, Клеменс Шюлке, други гости от политиката и медиите, както и служители. Монтажните линии бяха спрени за почти 45 минути, за да могат всички служители в завода да гледат прякото предаване на събитието.

Производството на най-големия модел на MINI е голяма стъпка напред към бъдещето за завода в Лайпциг. От 2018 г. BMW Group е инвестирала около 700 млн. евро в производствената локация в Саксония, за да увеличи производствения капацитет там и да осигури производството на MINI Countryman. Освен това, третото поколение на MINI Countryman за първи път се предлага и с чисто електрическо задвижване.

Лукс от Китай!