Stellantis ще преработва стари дизелови бусове в електромобили за 20 000 евро


20 Nov 2023

Stellantis разкри обновената си гама лекотоварни превозни средства в Европа само преди дни, но фирмата не пренебрегва версиите преди фейслифта. Автомобилната група планира да предложи опция за трансформиране на микробуси с дизелов двигател в напълно електрически. 

Въпросните микробуси са Peugeot Expert, Citroen Jumpy и Opel/Vauxhall Vivaro. Съдейки по споделените механични компоненти, преобразуването от дизел към EV може също да бъде разширено до пътническите версии на съответните микробусите от среден размер.

Ксавие Пежо, ръководител на бизнес отдела за микробуси на Stellantis, коментира пред Autonews Europe, че целта на проекта за конверсия на EV е да направи микробусите с нулеви емисии по-достъпни за собствениците на малки бизнеси, които не искат да инвестират в чисто нов модел.

Според него преобразуването ще струва по-малко от 20 000 евро на ван и ще се извършва в производствените съоръжения на Stellantis. Първоначално програмата ще бъде фокусирана върху Франция, като се възползва от правителствените стимули. Те могат да покрият до 40% от разходите за преобразуване до максимум 10 000 евро, стига собственикът да държи електрическия ван повече от година или да го кара поне 6000 км преди да го продаде.

Микробусите ще заменят 2-литровия четирицилиндров дизелов двигател BlueHDi с по-чисто изцяло електрическо задвижване. Пежо казва, че преработените екземпляри ще предложат „солиден“ пробег, но признава, че той ще бъде по-нисък от 224-350 км, предлагани от фабрично електрически ванове на групата.

Лукс от Китай!