И Michelin затваря три завода в Германия


29 Nov 2023

Френският гигант Michelin е поредният голям производител на гуми, който затваря заводи в Европа. Компанията обяви, че постепенно ще спре производство в три от заводите си в Германия: Карлсруе, Хомбург и Трир. Така до 2025 г. Michelin ще остави 1532 служители без работа.

В Карлсруе е най-старата фабрика на Michelin в Германия, създадена през 1931 г. Тя в момента произвежда по над милион гуми годишно. Скъпата работна ръка, ток и газ в Германия, обаче, постепенно прогонват големите производители на гуми. По-рано този месец Goodyear обяви, че затваря двата си завода в Германия, което ще остави 1750 души без работа. В разгара на COVID пандемията Continental също призна, че трябва да намали германското си производство. Компанията Continental в момента е най-големият доставчик на гуми за първоначално вграждане в Китай и в момента разширява завода си в провинция Хъфей, Източен Китай.

Michelin също има големи производствени мощности в Китай, като с поредното разширяване от тази година компанията произвежда там годишно по над 17 млн. гуми за леки коли и над 1 млн. гуми за автобуси. Goodyear също всяка година разширява производствения си капацитет в Китай, като американската компания само тази година е инвестирала в китайското си производство около 200 млн. долара.

Източник: Xinhua

Първото Revuelto в България!