Rolls-Royce показа малък реактор за инсталиране на Луната


07 Dec 2023

Това е протитип на компактен ядрен реактор, който един ден да може да служи за захранване на колония на Луната. Rolls-Royce го наричат Space Micro-Reactor Concept Model, а представянето му се състоя миналата седмица, в рамките на UK Space Conference в Белфаст.

През март 2023 г. Rolls-Royce осигури финансиране в размер на 2,9 милиона паунда от Космическата агенция на Обединеното кралство. „Средствата са за изследвания за това  как ядрената енергия може да се използва за поддържане на бъдеща лунна база за астронавти. Технологиите представени на Британската космическа конференция, са кулминацията на тазгодишното изследване“, пише в официалното прессъобщение.

Инженери и учени от проекта, работят върху в три ключови казуса свързани с реактора - горивото, което да се използва за генериране на топлина, методът на пренос на топлината и технологията за преобразуване на тази топлина в електричество.

Отновително малък и лек в сравнение с други енергийни системи, ядреният микрореактор може да позволи непрекъснато захранване, независимо от местоположението, наличната слънчева светлина и други условия на околната среда. И явно проектът е в доста напреднала фаза, щом Rolls-Royce казват, че ще са готови да изпратят машинката на луната до началото на 2030 г.

Лукс от Китай!