В България вече има зарядна станция за водород


21 Dec 2023

Първата зарядна станция за водород в България вече е факт. Тя е част от Полева лабораторията „Интегрирани енергийни системи“ на Център за компетентност "Хитмобил" с водеща организация Института по електрохимия и енергийни системи „Акад. Евгени Будевски“ към БАН.

Лабораторията ще осъществява изследвания в прединдустриален мащаб върху производството на енергия от  възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), съхранението ѝ в различни батерийни и водородни системи, отдаването ѝ за зарядни станции за електрически превозни средства на батерии и водород и в електрическата мрежа.

Лабораторията има възможности за изпитване на вариращи в различни комбинации режими на производство на енергия от ВЕИ. За целта е изграден фотоволтаичен парк с панели с фиксирани и следящи слънцето конструкции и е инсталиран емулатор на вятърен генератор, които позволяват безпроблемно протичане на изследванията в градска среда.

Произведената в експерименалната полева лаборатория енергията от ВЕИ ще се съхранява както в познатите технологии (оловни акумулатори, литиеви батерии и суперкондензатори), така и в иновативни технологични решения като проточни батерии и инерциални системи с маховик, а също и под формата на зелен водород, получен чрез електролиза на вода.

Водородната зарядна станция (на снимката) и бърза зарядна станция за батерийни електромобили ще позволят разгръщането на изследователска програма за експериментални научни наблюдения върху техническите параметри на зареждане на превозните средства и тяхното влияние върху енергийната мрежа, производствените и балансиращи мощности.

Водородната зарядна станция, производена от австрийската фирма EDC-Anlagentechnik, е сертифицирана като преместваемо съоръжение. Това дава принципна възможност за използването ѝ за демонстрационни цели и на други площадки извън основната ѝ локация в рамките на Полевата лаборатория в гр. София.

Лукс от Китай!