Българи станаха световни шампиони в състезание с водородни колички!

  • Галерия с 11 снимки Галерия с 11 снимки

15 Sep 2024

Ученици от България станаха световни шампиони в състезание с водородни модели! На Световните финали по автомоделизъм в Лос Анджелис, нашите отбори взеха световна титла и сребро!

България бе представена от три ученически екипи: учениците от 18. СОУ “Уилям Гладстон” от София с ръководител Емил Карамфилов; Спортно техническия моделен клуб Враца (СТМК Враца) с ръководител Ивайло Иванов (и двата отбора в клас “Хибрид”) и учениците от ПГТЕ “Хенри Форд” от София в клас “Сток”.

 

 

 

Учениците от ПГТЕ “Хенри Форд” спечелиха клас “Сток” и станаха световни шампиони след изтощително 6-часово състезание с над 25 участници, в което се справиха с фаворитите Австралия, Франция и САЩ, при това в дебютното си участие в класа. Брилянтно! Тяхната количка навъртя 1200 обиколки, с 16 повече от втория в класирането. 

 

 

 

В най-бързия и технологичен клас “Хибрид” отборът на 18. СОУ се наложи като един от водещите претенденти за титлата още в началото, като завърши на второ място в 6-часовата надпревара, изпреварен единствено от местните легенди и многократни световни шампиони Oakwood Pink от Холивуд! Третото място бе за отбора на Чехия.

Отборът на СТМК се справи със сериозни технически проблеми и се класира на 11-о място от 17 участници.

Това е исторически успех за българския автомоделизъм и българските ученици на световната сцена! Досега български отбор се бе качвал най-много на подиума и се бе борил за победата, но за първи път си тръгва с титлата! При това в състезание, в което някои от отборите имаха зад гърба си финансовия и ноу-хау ресурс на големи автомобилни производители, докато българските отбори далеч не се радват на такава техническа и финансова помощ.

Много по-добра от предишната?