Nissan купува това Porsche 959, за да изучава 4х4 системата му

  • 12 снимки 12 снимки

15 Feb 2024

Излишно е да разказваме колко легендарен модел е Porsche 959. До ден днешен суперколата си остава един от най-търсените класически продукти на фирмата, а това води до астрономически високи цени. Конкретно този екземпляр е още по-ценен, което пък обяснява очакваната му цена от над 3 милиона долара.

Оригиналната документация разкрива, че колата е закупена от Nissan Motor Company чрез белгийски дилър. При пристигането си в Япония автомобилният производител разглобява машината, използвайки я широко за изследвания и разработки, със специален акцент върху изучаването на нейната усъвършенствана система за задвижване на четирите колела.

Уроците, извлечени от 959, повлияват системата за задвижване на четирите колела, която по-късно ще бъде монтирана на Skyline GT-R от R32 поколение. След като Nissan приключва със суперколата от Щутгарт, тя е продадена на един от инженерите на Nissan, а в последствие е изнесена в САЩ.

Фирмата за реставрация Canepa се сдобива с това 959 през 2019 г. и през следващите четири години прекарва повече от 4000 часа в възстановяването му на цена от 950 000 долара. Оригиналната боя Polar Silver е заменена с Oak Green цвят.

Освен това суперавтомобилът може да се похвали с нови амортисьори Penske с титаниеви пружини, модернизирани спирачки, персонализирани 18-инчови джанти и подобрена версия на оригиналния 2,8-литров шестцилиндров двигател с две турбини. Чрез прецизни модификации Canepa успява да извлече над 800 к.с.

Broad Arrow Auctions е готов да продаде колата и очаква, че тя може да достигне цена между 3,25 милиона и 3,75 милиона долара по време на търг, насрочен за 1 и 2 март. Повече информация можете да откриете на този линк.

Лукс от Китай!