Stellantis ще разпредели 1,9 млрд. евро в бонуси за служителите си


16 Feb 2024

След силните си продажби през миналата година, Stellantis ще възнагради служителите си със сериозни бонуси. Работниците на фирмата ще получат общо 1,9 милиарда евро под формата на различни финансови стимулации. Компанията не казва колко хора ще се възползват от бонуса, но споменава, че около 95 процента от нейната работна сила е била включена в плана „заплащане за представяне“ миналата година.

Но не всички новини са добри за Stellantis. Докато компанията се движи към електрическо бъдеще, ще се наложи тя да съкрати хиляди работни места. През ноември 2023 г. Stellantis обяви пакети за доброволно съкращение на 6400 служители в Съединените щати. Това последва по-ранно съобщение през април за пакети за доброволно напускане, предлагани на 33 500 базирани в САЩ служители, включително 31 000 почасови служители и 2 500 служители на заплата.

Подобна ситуация се развива и в Европа, където съкращенията на работни места са постоянен проблем на фона на преминаването на индустрията към електромобили. През трите години след сливането на PSA и FCA, Stellantis е съкратил около 7000 работни места само в Италия. 

Лукс от Китай!