Euro NCAP иска връщането на физическите бутони


05 Mar 2024

Най-голямата европейска организация за автомобилна безопасност, Euro NCAP, иска връщането на физическите бутони в колите. Неправителствената организация, известна най-вече с краш тестовете на нови автомобили, съобщава, че липсата на физически бутони за ключови функции като мигачите, фаровете, аварийните светлини или чистачките, води до все повече катастрофи.

Кой култов модел на Mercedes-Benz е това!?

“Твърде масовото използване на сензорни екрани е проблем, разпространен в цялата автомобилна индустрия, като почти всеки производител на автомобили премества ключови контролни уреди върху екраните. По този начин шофьорите се принуждават да откъсват поглед от пътя и това увеличава риска от катастрофи" казва Матю Ейвъри, директор по стратегическото развитие в Euro NCAP.

Нещо повече, организацията планира в краш тестовете от 2026 г. да насърчава производителите да използват отделни физически бутони и превключватели за основни функции, вместо все по-популярните сензорни повърхности. Както знаем, оценката на Euro NCAP е доста съществена за производителите на автомобили, така че е възможно новите тестове да върнат на мода физическите бутони, врътки и лостчета.

Добър пример в това отношение е гигантът VW Group, който при последното обновяване на Golf върна в играта някои от класическите превключватели, които преди фейслифта бяха изчезнали за сметка на сензорни повърхности по волана. В същото време електромобилите, водени от Tesla и всички китайски марки, все по-масово залагат на минималистичен интериор с големи екрани и все по-малко аналогови бутони.

Вие кой подход харесвате повече!?

 

Източник: Ars Technica

Лукс от Китай!