Новият Dodge Charger: без V8, но с мощност до 670 к.с. и с 2 или 4 врати

  • 10 снимки 10 снимки

06 Mar 2024

Dodge най-накрая изкара чисто нов автомобил, който е създаден от нулата. 2024 Charger заменя както предишния Charger, така и Challenger - американците ще предлагат един muscle car, но в различни разновидности, които трябва да задоволят широк спектър от клиенти. Това включва модели с две или четири врати, както и бензинови и електрически задвижвания.

Да, прочетохте правилно - Charger за първи път в своята над 60-годишна история ще може да се закупи с електромотор вместо ДВГ. Колата се базира на платформата STLA Large на Stellantis, която позволява инсталирането както на електрическо задвижване, така и на горивни двигатели. Засега версиите на ток са две - R/T и Scat Pack, като и двете използват 400-волтова архитектура и предлагат мощност от 496 к.с. и 670 к.с., съответно. Ускорението от място до 60 мили в час (0-96 км/ч) отнема 4,7 и 3,3 секунди. И двете версии имат система, която симулира звука на V8 двигател.

Добрата новина за феновете на традиционните muscle коли е, че Dodge не ги е изоставил напълно, въпреки че V8 моторите са в миналото. Новият Charger ще се предлага от 2025 година с два 6-цилиндрови агрегата, по-точно мотор с името Stellantis Hurricane, който вече се вгражда в различни модели на Jeep и Ram. Базовите ДВГ версии са обозначени с Charger Sixpack S.O. и предлагат мощност от 420 к.с., която според Dodge превъзхожда силата на 5,7-литровия Hemi V8. Има и модел с 550 к.с., който заменя стария 6.4 Hemi като мощността нараства с 65 к.с.

Лукс от Китай!