BMW и Mercedes ще си партнират


08 Mar 2024

BMW и Mercedes-Benz обявиха, че ще си партнират по нов проект. Не се превъзбуждайте обаче - двете немски премиум марки обединяват сили в Китай, за да създадат Beijing Ion Qi New Energy Technology Co. Това е компания, която ще създаде мрежа за зареждане на електрически превозни средства в цялата страна.

Първите от планираните станции ще бъдат въведени в експлоатация тази година в големите китайски градове, където превозните средства с електрическа енергия са особено популярни. След това мрежата ще се разрасне, като ще включва по-малки градове и региони в цял Китай и до края на 2026 г. се планира изграждането на най-малко 1000 високоскоростни зарядни станции с приблизително 7000 порта за зареждане.

И BMW, и Mercedes-Benz вече управляват свои собствени мрежи за зареждане в Китай. BMW стартира своя проект Supercharging Station миналата година, като се похвали със зарядни колони, които поддържат скорости от 600 кВ, сред най-високите в индустрията. Тази мрежа обхваща 17 града в Китай и към януари 2024 г. се състои от 54 станции за зареждане. Тези станции за зареждане са отворени за всички електрически модели, не само за BMW.

Лукс от Китай!