Производството на електромобили ще стане по-евтино от това на коли с ДВГ през 2027 г.


11 Mar 2024

Едно от основните опасения, пред които са изправени потребителите, които се интересуват от електрически превозни средства, е цената на тези превозни средства. Нещата обаче се подобряват с всяка изминала година и фирмата за анализ на пазара Gartner прогнозира, че до 2027 г. електрическите автомобили ще бъдат по-евтини за производство от колите с ДВГ. 

В следващите години се предвижда да видим по-евтино производство на батерии, нови по-ефективни електрически задвижвания и по-евтина развойна дейност. Иновациите в производствени техники, както и подобряването на дизайна на електромобилите, би трябвало да помогнат за намаляване на цените на електричките много по-бързо от очакваното.

„Част от доставчиците на компоненти за производство искат силно да предефинират статуквото в автомобилостроенето“, казва Педро Пачеко, вицепрезидент по изследванията в Gartner. „Те внесоха иновации, които опростяват производствените разходи, като централизирана архитектура на превозното средство или въвеждането на гигакастинги, които помагат за намаляване на производствените разходи и времето за сглобяване. Това са мерки, които историческите автомобилни производители ще трябва да възприемат рано или късно."

Очаква се продажбите на електромобили да продължат да растат в световен мащаб през следващите години. Gartner изчислява, че доставките ще нараснат до около 18,4 милиона през 2024 г. и до 20,6 милиона през 2025 г. спрямо 15,4 милиона през 2023 г. Макар и положително явление, това не е главоломно нарастване, каквото някои планираха.

Лукс от Китай!