Bosch отвори център за обучения в ПГТЕ 'Хенри Форд'

  • 8 снимки от новия център на Bosch 8 снимки от новия център на Bosch

29 Mar 2024

Трудно можем да оспорим факта, че Хенри Форд и Роберт Бош са сред най-влиятелните индустриалци на миналия век. Свързват ги много неща - от факта, че са живели и били активни в приблизително една и съща ера, до невероятната им страст към прогреса. От днес, макар и далеч след края на жизнения им път и косвено, и двамата ще помагат на български ученици да се развиват професионално.

Bosch чрез своето подразделение Автомобилно оборудване, водещ национален и световен доставчик на афтърмаркет части, акумулатори, сервизни концепции и услуги за мобилност, откри свой нов учебен център за подготовка на специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили. Проектът, реализиран в партньорство с Професионална гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд” в София, идва като естествено продължение на отличното сътрудничество между компанията и авторитетното учебно заведение, което е и най-голямото професионално училище в България и на Балканския полуостров.

Дейността на центъра ще бъде насочена към специализирани обучения на преподаватели, ученици и сервизни експерти от автомобилния бранш, които желаят да повишат своята квалификация и познания в сферата на аутомотив индустрията. Центърът е финансиран от Bosch Автомобилно оборудване съвместно с ПГТЕ „Хенри Форд“ и в него са внедрени някои от най-новите технологии в областта на автомобилната диагностика, горивни системи, системи за автономност, комфортна електроника, шаси и спирачни системи. Общата инвестиция е на стойност от 56 000 лв.

„В Bosch се стремим активно да помагаме за подготовката на необходимите бъдещи специалисти. Пример за това е работата ни с ПГТЕ "Хенри Форд". С новия център можем да разгърнем още повече обученията, които провеждахме до момента“, заяви Панайот Николов, търговски директор Автомобилно оборудване в Бош България.

Bosch Автомобилно оборудване предлага широка гама обучения, свързани с автомобилните технологии, в следните направления: Автомобилна диагностика, Бензинови системи, Дизелови системи, Комфортна електроника, Шаси и спирачни системи, Алтернативни задвижвания. От 2020 г., когато е поставено началото на успешното партньорството между компанията и професионалната гимназия, дивизия Автомобилно оборудване на Bosch предлага програма от онлайн обучения за преподаватели от типа "train the trainer". С отварянето на центъра възможностите за провеждане на обучения, насочени не само към специалистите и преподавателите, но и към учениците, значително се разгръщат.

„Центърът за обучения ще даде възможност на нашите ученици и преподаватели да се запознаят с най-актуалните и най-иновативни тенденции в индустрията и да придобият полезен практически опит“, сподели инж. Таньо Стойчев, директор на ПГТЕ "Хенри Форд".

Лукс от Китай!