Шеф на Toyota: 'дизелът няма да умре скоро'


03 Apr 2024

В последните години Toyota е ограничила до минимум предлагането на дизелови автомобили. Ако отворите сайта на марката в България, ще видите, че само Land Cruiser и Hilux могат да се купят с нафтов агрегат. Това обаче не значи, че Toyota не вярва в бъдещето на дизеловата технология.

Шефът на продажбите и маркетинга на Toyota в Австралия, Шон Ханли, наскоро коментира, че "дизелът, въпреки популярните коментари, не е мъртъв. Има още време, дизелът няма да умре скоро."

Говорейки пред австралийското списание Drive, цитиранo от Motor1.com, изпълнителният директор каза, че дизелът остава „много надежден източник на гориво“, особено в случай на тежки превозни средства като камиони и големи SUV-та. Ханли обаче смята, че дизеловият двигател трябва да се адаптира към все по-строгите разпоредби за емисиите, за да оцелее. Ето защо Toyota наскоро пусна Hilux с мека хибридна версия на 2,8-литровия четирицилиндров турбодизелов двигател.

Припомняме, че Toyota наскоро обяви старта на развойната дейност по ново поколение двигатели с вътрешно горене. Макар и тогава дизеловото гориво да не беше споменато, изглежда японците поглеждат и към този тип ДВГ за бъдещите си разработки.

Лукс от Китай!