Lamborghini показа Huracan STJ – последната V10 кола

  • Четири снимки на последния Huracan Четири снимки на последния Huracan

10 Apr 2024

Lamborghini спря да приема поръчки за Huracan още през пролетта на миналата година след 20 хиляди произведени екземпляра (това е горе-долу колкото всички предишни Lambo-та взети заедно в цялата история на марката). И всички очаквахме, че това е краят на бейби Lambo-то. Още повече, че хибридният наследник се очаква да дебютира още тази година. 

Преди края обаче има място за още една специална версия – Huracan STJ. Съкращението идва от Super Trofeo Jota, като бруталната версия стъпва на базата на STO и ще бъде произведена за едва десет изключително платежоспособни и много специални за компанията клиенти. 

Всъщност STJ взема наготово почти всичко от STO – 5,2-литровият атмосферен V10, разбира се, не е променен. Тук той има 640 к.с. и 565 Нм. Те отиват единствено към задните колела през 7-степенен автоматик. Променено е окачването. Макар STJ да е шосейна кола, то амортисьорите и цялата система около тях е взета наготово от пистовите коли на компанията. Това ще друса доста, ако изобщо някога излезе от добре вентилираните и уютни гаражи на колекционерите! Особено в съчетание с 20-инчовите джанти. Колата е с около секунда по-бърза на писта в сравнение с STO.

Всеки от десетте екземпляра ще бъде индивидуално номериран. На практика това е последната серийно произвеждана атмосферна V10 кола на света. Братовчедът R8 вече е история. Наследникът на супер Audi-то ще бъде електрически, а този на Huracan – хибриден.

Лукс от Китай!