През 2024 г. се очаква да бъдат продадени над 17 млн. електромобила


23 Apr 2024

В годишния преглед на пазара на електрически превозни средства от Международната агенция за енергията (МАЕ), публикуван днес и цитиран от Ройтерс, става ясно, че в света тази година трябва да бъдат продадени над 17 милиона чисто нови електрически автомобили. Това ще бъде значимо увеличение спрямо около 14-те милиона продажби през 2023 година, въпреки прогнозите за забавяне на растежа на EV пазара. Грубо, над една от всеки пет коли, които ще бъдат реализирани на пазара през настоящата година, ще бъде електрическа.

"Малките маржове на печалба, променливите цени на металите, високата инфлация и постепенната отмяна в някои страни на стимулите, които получаваха купувачите на електромобили, предизвикват опасения относно темпа на развитие на сектора. Но данните сочат, че продажбите в световен мащаб остават стабилни", се посочва в доклада на базираната в Париж организация, съобщава БТА.

Най-голям дял от пазара на електромобили ще има Китай, където се очаква да бъдат продадени над 10 млн. електрически машини. 

Лукс от Китай!